Artykuł:
4 zdrowe przekąski na plażę lub w góry
Napisany przez M-S-M, dnia 2017-06-28 10:59:54
Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą, sałatka z bobu, pieczony indyk w towarzystwie pomidorków koktajlowych… Wbrew pozorom nie jest to menu ekskluzywnej restauracji. To pomysły na zdrowe wakacyjne przekąski przygotowane przez dietetyków z Fundacji BOŚ.
Lunch boxy można spakować dla całej rodziny na plażę, wspinaczkę w góry, czy wakacyjną podróż samochodem. Jest to zdecydowanie lepszy pomysł niż zatrzymywanie się w przydrożnej restauracji czy na stacji benzynowej. - Zasada jest prosta: gdy zjemy coś zdrowego to nasz organizm nie będzie szukał dodatkowych, niezdrowych zapychaczy. Zamiast batoników, czipsów i fast foodów lepsze będą posiłki złożone z warzyw, owoców, pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętajmy też o wodzie i zastąpmy nią sztuczne i słodkie napoje, które są pełne konserwantów – mówi Maria Jakubowska, Ekspert ds. Żywienia w Fundacji BOŚ.
Przykładowe przepisy na zdrowe Lunch Boxy
Pasta z bakłażana i oliwek
Pasta z bakłażana i zielonych oliwek - składniki na 5 kanapek:
- ½ bakłażana
- 6 zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Dodatkowo do przygotowania Lunch Boxa potrzebujesz : 2 kromki chleba typu graham, garść rukoli, 2 plastry pomidora, pół czerwonej papryki.
Bakłażana pokrój w cienkie plastry i posyp solą, odstaw na 15 minut. Następnie opłucz go i osusz. Plastry grilluj lub usmaż na patelni grillowej (bez tłuszczu) aż zmiękną i zbrązowieją. Następnie posyp je solą i pieprzem. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Obie kromki chleba posmaruj pastą, następnie na jednej kromce ułóż rukolę i plastry pomidora, przykryj drugą kromką. Włóż kanapkę do lunch boxa i dodaj paprykę pokrojonej w paski. Do picia polecamy butelkę soku pomarańczowego (250ml).
Posiłek bogaty w: białko potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, C i foliany
Posiłek ubogi w: cholesterol, tłuszcz
Składnik |
Jednostki |
Ilość |
Energia |
Kcal |
276 |
Węglowodany |
g |
61,3 |
Białko |
g |
8,3 |
Tłuszcz |
g |
2,4 |
Błonnik pokarmowy |
g |
6,7 |
Kolorowa sałatka z papryki z serem brie
Sałatka - składniki na 8 porcji:
- po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 3 pomidory
- 15 dag sera typu brie
- czerwona cebula
- 4 ogórki małosolne
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej żółtej papryki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Warzywa umyj. Z papryk wykrój gniazda nasienne, resztę pokrój w cienkie paseczki. Pomidory podziel na ósemki, ogórki posiekaj w kostkę, a obraną czerwoną cebulę pokrój w piórka. Ser pokrój w kostkę. Składniki na sos połącz, dopraw i polej sałatkę. Do lunch boxa oprócz sałatki dodaj: grzankę pełnoziarnistą, owoce letnie (wiśnie, maliny, borówki, porzeczki), a do picia - herbatkę owocową bez cukru.
Posiłek bogaty w: białko, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany
Posiłek ubogi w: Cholesterol
Składnik |
Jednostki |
Ilość |
Energia |
Kcal |
275 |
Węglowodany |
g |
50,2 |
Białko |
g |
9,6 |
Tłuszcz |
g |
10,2 |
Błonnik pokarmowy |
g |
14,1 |
Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą
Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
Kruche ciasto:
- 100 g mąki
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
Nadzienie:
- 1 duży bakłażan
- 1 kula mozzarelli
- 1 żółtko
- kilka plasterków szynki
- oliwa z oliwek, pieprz czarny, sól, bazylia
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki. Piekarnik rozgrzej do 200oC i podpiecz samo ciasto w foremkach (10 min.). Bakłażana pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś plastry bakłażana z solą. Mozzarellę również pokrój w plasterki, szynkę w kostkę. Na podpieczonym cieście ułóż dekoracyjnie bakłażana i ser. Posyp szynką i posmaruj roztrzepanym żółtkiem doprawionym pieprzem i bazylią. Piecz jeszcze 15 min. Do lunch boxa oprócz tartaletek dodaj garść malin, a do picia sok pomidorowy (300 ml).
Posiłek bogaty w: białko, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany
Składnik |
Jednostki |
Ilość |
Energia |
Kcal |
283 |
Węglowodany |
g |
39,0 |
Białko |
g |
14,3 |
Tłuszcz |
g |
13,5 |
Błonnik pokarmowy |
g |
12,9 |
Sałatka z bobu z fetą
Składniki na 4 porcje:
- 500 g bobu
- 200 g pomidorów
- 125 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 12 czarnych oliwek
- sól, pieprz
Bób ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odsącz i odstaw do ostygnięcia. Pomidory pokrój w ósemki, a ser feta w niewielkie kostki. Bób wyłuskaj, wymieszaj z pomidorami i fetą. Z oliwy i octu przygotuj sos vinegret - dodaj do niego posiekany koperek. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, polej przygotowanym sosem, udekoruj oliwkami. Do lunch boxa, do sałatki dołóż kromkę grzanki razowej, a na deser mieszankę letnich owoców (maliny, agrest, porzeczki)
Posiłek bogaty w: białko, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, witaminę A, E, B1, B2,
B6, B12, PP, foliany i C
Posiłek ubogi w: Cholesterol
Składnik |
Jednostki |
Ilość |
Energia |
Kcal |
297 |
Węglowodany |
g |
52,5 |
Białko |
g |
14,8 |
Tłuszcz |
g |
10,2 |
Błonnik pokarmowy |
g |
16,5 |
Więcej informacji:
www.aktywniepozdrowie.pl
PR
Użyte tagi: przekąski, zdrowe przekąski, dieta, odżywianie