Artykuły i poradniki Zdrowe Odżywianie:
Pomożemy Wam bezpiecznie schudnąć
white
Kilka słów:
Pamiętasz ten moment, w którym zdałaś sobie sprawę z tego, że nie podoba Ci się twój wygląd zewnętrzny? Ten okropny moment, gdy nagle uświadomiłaś sobie co się stało ze wszystkimi czekoladkami i hamburgerami, które bez opamiętania jadłaś przez ostatnie kilka miesięcy.
W JAKIM WIEKU WARTO ZACZĄĆ ZABIEGI ANTY-AGING?
MSM
Kilka słów:
Zabiegi anty-aging są najbardziej skuteczne, gdy słowo zabiegi oznacza nasze działania, postępowanie czy wręcz filozofię życiową. Profilaktyka jest zawsze skuteczniejsza niż leczenie, zatem warto poświęcić jej nieco uwagi. Na młody wygląd naszej skóry pracujemy co dnia, przez całe życie.
Zdrowy jak… gruszka?
M-S-M
Kilka słów:
Wygląd gruszki, która kształtem przypomina kobiecą figurę, oddziałuje mocno na wyobraźnię i może przywoływać namiętne skojarzenia. Jest pełna zdrowych składników, a jej smak doceniali nawet polscy królowie! Znany polski kronikarz opisuje, że Władysław Jagiełło „dobre i słodkie gruszki po kryjomu jadał”.
Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW
M-S-M
Kilka słów:
Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?
Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie
M-S-M
Kilka słów:
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.
Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się
M-S-M
Kilka słów:
Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło.
Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?
M-S-M
Kilka słów:
Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską
Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie
M-S-M
Kilka słów:
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora
M-S-M
Kilka słów:
W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.
Chudnij, ale nie słabnij!
M-S-M
Kilka słów:
Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?