Artykuł:
Centrum promujące zrównoważony stylu życia działa na UŁ
Napisany przez M-S-M, dnia 2013-04-05 10:49:33
Centrum Promowania Zrównoważonego Stylu Życia powstało na Uniwersytecie Łódzkim. Jego celem jest popularyzowanie świadomego i odpowiedzialnego stylu życia poprzez współpracę z firmami oraz wśród społeczności uczelni. Zrealizowało już pierwszy projekt badawczy.
Jak podkreśla jeden z pomysłodawców Centrum Promowania Zrównoważonego Stylu Życia Maciej Kozakiewicz, zostało ono powołane, aby wykorzystać zaplecze badawczo-rozwojowe Uniwersytetu Łódzkiego i we współpracy z biznesem tworzyć praktyczne projekty badawcze.
"Ma ono wypracowywać narzędzia i usługi, które pomogą wdrażać rozwiązania prozdrowotne w firmach, a także przeciwdziałać degradacji środowiska" – dodał Kozakiewicz, który jest także dyrektorem Centrum Karier i Współpracy z Pracodawcami UŁ.
Nowa jednostka uczelni skupia grono wybitnych ekspertów w dziedzinach zarządzania, socjologii i antropologii, psychologii oraz fizjologii. Współpracuje z nim także Urszula Mijakoska – ekspert w zakresie dietetyki i rozwoju osobistego.
Jak poinformowała PAP Agnieszka Wołowiec z biura prasowego centrum, pierwszym zrealizowanym projektem było badanie "Pracodawca witalny 2012" na zlecenie PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna (PGE GiEK). Miało ono na celu poznanie stylu życia oraz prozdrowotnych zachowań wśród pracowników tego jednego z największych pracodawców w regionie, z którym od lat współpracuje łódzka uczelnia.
Badanie pokazuje zwyczaje żywieniowe, stan zdrowia, aktywność fizyczną oraz samopoczucie kadry kierowniczej spółki. "Wyniki i wnioski z badania będą ważnym elementem polityki personalnej firmy" – zapowiada dyrektor departamentu komunikacji PGE GiEK Magdalena Kula.
Według informacji centrum raport pokazuje, że większość badanych kierowników PGE GiEK interesuje się zrównoważonym stylem życia, preferuje zdrową żywność oraz aktywne spędzanie czasu. Ankietowani rzadko sięgają po półprodukty oraz dania gotowe, natomiast piją wodę mineralną, codziennie jedzą śniadania, często także warzywa i owoce. Badanie pokazało, że 43 proc. osób codziennie spożywa mięso i jego przetwory.
42 proc. badanych kierowników spółki cierpi na nadciśnienie, które w Polsce dotyka średnio 23 proc. osób. Dużo niższe od średniej są natomiast wskaźniki występowania otyłości i nadwagi (15 proc.) oraz alergii (12 proc.) – w skali kraju występują one odpowiednio u mniej więcej 50 proc. i 40 proc. Polaków.
Według koordynatorki badania dr Ewy Jagiełło, pokazuje ono, że często intuicyjnie wiemy, jak się odżywiać i znamy podstawy racjonalnej diety. Wciąż jednak wiedza na ten temat jest zbyt mała, by świadomie wybierać wartościowe produkty.
PAP - Nauka w Polsce
szu/ mrt/
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
Użyte tagi: zdrowy styl życia, promocja zdrowia, zdrowie publiczne