Artykuł:
Szczupłym lżej w pracy?
Napisany przez PR, dnia 2010-04-23 08:13:35
Prawie siedmiu na dziesięciu Polaków uważa, że szczupła sylwetka pomaga w karierze zawodowej. Dla blisko 50% to znaczący atut podczas rozmowy kwalifikacyjnej – wynika z badania „Chitinin Extra. Lżej w pracy”, pierwszego tego typu badania w Polsce przeprowadzonego na zlecenie firmy Krotex Poland.
Prawie siedmiu na dziesięciu Polaków uważa, że szczupła sylwetka pomaga w karierze zawodowej. Dla blisko 50% to znaczący atut podczas rozmowy kwalifikacyjnej – wynika z badania „Chitinin Extra. Lżej w pracy”, pierwszego tego typu badania w Polsce przeprowadzonego na zlecenie firmy Krotex Poland. „Sprawa jest delikatna. Wyniki badań z jednej strony mogą odzwierciedlać wysokie oczekiwania pracodawcó
Jak wynika z ankiety, którą na reprezentatywnej próbie 1107 Polaków przeprowadziła PBS DGA na związek szczupłej sylwetki z powodzeniem w życiu zawodowym częściej zwracają uwagę kobiety
Zdrowotne konsekwencje nadwagi i otyłości zaczynają dostrzegać pracodawcy również w Polsce. „Nie mówi się jeszcze otwarcie o zagrożeniach wizerunkowych wiążących się z nadwagą pracowników, bo to temat dość wrażliwy. Wiadomo jednak, że rubensowskie kształty nie kojarzą się już z dobrobytem i bogactwem. W dynamicznym świecie biznesu otyli pracownicy mogą być postrzegani jako osoby ospałe, schorowane i mało wydajne w pracy, co może niekorzystnie wpływać na całościowy wizerunek firmy. Widać, że w Polsce powoli kształtuje się trend inwestowania w działania profilaktyczne, które mają pomóc pracownikom utrzymać sylwetkę fit” – dodaje dr Piotr Osuch.
Obok typowych działań np. karnetu na siłownię, firmy coraz częściej oferują swoim pracownikom kompleksowe programy wellness zachęcające do zrównoważonego stylu życia, dają możliwość konsultacji z lekarzem czy dietetykiem na terenie zakładu pracy. W jednym z przedsiębiorstw kantyna codziennie wydaje posiłki przygotowane w oparciu o zalecenia zbilansowanej diety oraz przygotowuje stolik ze zdrową żywnością dostępną za darmo dla wszystkich pracowników. Wszystkie posiłki zawierają też informację o wartości energetycznej i GDA (Wskazanym Dziennym Spożyciu). Eksperci Conference Board (organizacji zrzeszającej największych pracodawców w USA) potwierdzają słuszność tego trendu i mówią, że każdy dolar wydany na tego typu program zwraca się nawet 5-krotnie.
Źródło: PR
Zobacz także:
- Dlaczego prywatna opieka medyczna staje się w Polsce coraz bardziej popularna?
- Najlepsze majtki chłonne dla kobiet - przewodnik zakupowy
- 50 lat temu USA rozpoczęły walkę z paleniem, Polska 30 lat później
- Jak troszczyć się o cerę ze skłonnością do trądziku?
- Kompleksowy przewodnik po workach stomijnych – jak wybrać odpowiedni produkt?