Artykuły i poradniki Instytut Żywności I Żywienia:
Światowy Dzień Serca - 24 września 2017 r.
M-S-M
Kilka słów:
Weź to sobie do serca! Profilaktyka i skutki chorób sercowo - naczyniowych.
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
LAW
Kilka słów:
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Eksperci: wzrost spożycia tłuszczów roślinnych wydłużył życie Polaków
LA
Kilka słów:
Zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków, szczególnie w ostatnich 25 latach – wykazały opublikowane po raz pierwszy w piątek w Warszawie wyniki badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ).
Latem powinniśmy pić więcej wody!
PR
Kilka słów:
Latem, szczególnie w upalne dni, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Warto zastosować się do kilku praktycznych wskazówek pozytywnego nawodnienia.
Zdrowa krew? 14 czerwca Światowy Dzień Krwiodawcy
Michalska Małgorzata
Kilka słów:
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Kwas foliowy: ważny nie tylko w ciąży
M-S-M
Kilka słów:
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego. Pierwiastek ten ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Udowodniono, że kwas foliowy podawany kobietom przed poczęciem i w pierwszych 12-tu tygodniach stanu błogosławionego powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.
Instytut Żywności i Żywienia wraz z Centrum Zdrowia Dziecka walczą o zdrowie przyszłych mam i ich dzieci
M-S-M
Kilka słów:
Prawie połowa kobiet w Polsce w wieku 20–40 lat zmaga się z nadwagą lub otyłością. Oba zjawiska stanowią poważne zagrożenie zdrowotne dla kobiet ciężarnych i ich dzieci, m.in. możliwość poronienia lub wystąpienia wad wrodzonych i wysokiej masy urodzeniowej dzieci.
IŻŻ i Pascal Brodnicki przeciw nadwadze i otyłości w szkole
PR
Kilka słów:
Instytut Żywności i Żywienia wraz z Pascalem Brodnickim, znanym szefem kuchni, serdecznie zapraszają na konferencję prasową – premierę programu certyfikacyjnego dla placówek edukacyjnych Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej. Spotkanie odbędzie się 10 października 2013 r., godz. 10.00
Ból kręgosłupa – jak sobie z nim radzić?
Hotel**** Medical Spa Malinowy Dwór
Kilka słów:
Poziom aktywności fizycznej osób dorosłych w Polsce jest jednym z najniższych w Europie. Według badań UE 49% Polaków nie ćwiczy ani nie uprawia sportu . Brak ruchu i prowadzony przez wielu z nas siedzący tryb życia może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak dyskopatia, zwyrodnienie kręgosłupa czy rwa kulszowa. Schorzenia te objawiają się bólem pleców, karku i szyi. Czy istnieją skuteczne sposoby, by mu przeciwdziałać?
Sposób na wiosenne przesilenie
PR
Kilka słów:
Wiosenne przesilenie przynosi ogólne osłabienie organizmu, spadek odporności oraz wahania nastroju. W tym okresie jesteśmy szczególnie podatni na infekcje, należy więc dołożyć wszelkich starań, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników.
Strona: 1