Artykuły i poradniki Szelazo+SR:
Bakteria Helicobacter pylori a anemia
M-S-M
Kilka słów:
Odkrycie zasiedlającej żołądek bakterii Helicobacter pylori (H. pylori) zmieniło oblicze współczesnej gastroenterologii. Dzięki niemu poznaliśmy przyczynę wielu schorzeń, w tym choroby wrzodowej, zapalenia błony śluzowej żołądka i raka żołądka. Co ciekawe, najnowsze badania wykazały związek między zakażeniem H. pylori i niektórych chorób zlokalizowanych poza żołądkiem.
Kwas foliowy: ważny nie tylko w ciąży
M-S-M
Kilka słów:
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego. Pierwiastek ten ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Udowodniono, że kwas foliowy podawany kobietom przed poczęciem i w pierwszych 12-tu tygodniach stanu błogosławionego powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.
Aktywni potrzebują więcej żelaza
M-S-M
Kilka słów:
Powszechnie wiadomo, że w dbaniu o zgrabną sylwetkę i wysportowane ciało pomagają ćwiczenia fizyczne oraz odpowiednia dieta. Nie zawsze istnieje możliwość przygotowania zbilansowanych posiłków, dlatego osoby aktywne coraz częściej sięgają po suplementy diety. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie i znaczną utratę żelaza przez uprawiających sport, suplementacja tego pierwiastka jest im szczególnie polecana.
Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Z powodu słabej wchłanialności żelaza przeciętna dieta nie zapewnia nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Aby zapobiegać konsekwencjom zdrowotnym deficytów, powinniśmy przygotowywać posiłki z większą dbałością o zawartość produktów bogatych w żelazo i ułatwiających jego przyswajanie.
Żelazo – pierwiastek kształtujący przyszłość Twojego dziecka
M-S-M
Kilka słów:
Według danych przygotowanych przez Center for Disease Control, co roku u 14% dzieci w wieku od 1 do 2 lat zostaje zdiagnozowana anemia. Ponad 392 tys. osób z tej przyczyny wymaga hospitalizacji, a średnia długość pobytu w szpitalu wynosi około 4 dni. W Polsce każdego roku u ponad 55% kobiet w ciąży, lekarz podczas badań morfologicznych diagnozuje niedokrwistość.
Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?
M-S-M
Kilka słów:
Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza z pożywienia jest niewielkie i dlatego warto rozważyć jego suplementację.
Niedobór żelaza – problem globalny
M-S-M
Kilka słów:
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedobór tego pierwiastka jest najczęstszym i najbardziej powszechnym zaburzeniem żywieniowym na świecie [1]. Dotyczy on przede wszystkim kobiet i dzieci w krajach rozwijających się, ale jest również jedynym niedoborem żywieniowym osiągającym znaczący rozmiar w krajach uprzemysłowionych.
Strona: 1