Artykuły i poradniki Dieta:
Z perspektywy dietetyka, czyli co warto wiedzieć o gęsinie
M-S-M
Kilka słów:
Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.
Światowy Dzień Serca - wywiad z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem
M-S-M
Kilka słów:
Prof. dr hab. Marek Naruszewicz: „W Polsce umiera 1 na 3 z chorych na serce kobiet”
Skuteczny suplement diety na stawy
RB
Kilka słów:
Czy warto stosować suplementy diety na stawy? Czym każdy preparat jest równie skuteczny? Poszczególne suplementy bardzo różnią się od siebie. Niektóre mogą skutecznie wzmocnić zniszczoną strukturę stawu i poprawić jego ruchomość, a inne nie mają dużego wpływu na strukturę stawu. Dowiedz się w jakich sytuacjach suplementacja diety może osiągnąć dobre rezultaty.
Światowy Dzień Serca - 24 września 2017 r.
M-S-M
Kilka słów:
Weź to sobie do serca! Profilaktyka i skutki chorób sercowo - naczyniowych.
W SUMMIE WSZYSTKO, CZEGO POTRZEBUJESZ!
SM
Kilka słów:
Ciąża i czas karmienia piersią to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. W oczekiwaniu na dziecko lub tuż po jego narodzinach należy w szczególny sposób dbać o swoje zdrowie i prawidłową dietę. Zapotrzebowanie na pewne witaminy i minerały rośnie u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią do poziomu którego realizacja może być trudno osiągalna bez dodatkowej suplementacji.
Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się
M-S-M
Kilka słów:
Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło.
Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?
M-S-M
Kilka słów:
Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską
Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie
M-S-M
Kilka słów:
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora
M-S-M
Kilka słów:
W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.
Chudnij, ale nie słabnij!
M-S-M
Kilka słów:
Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?