Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuły i poradniki Odżywianie:

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

M-S-M

Kilka słów:

Wywiad z dietetykiem, dr n. zdr. Magdaleną Milewską

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne?

Więcej

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

M-S-M

Kilka słów:

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Więcej

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

M-S-M

Kilka słów:

W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 – 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego – o 1,8 proc. w ujęciu wolumenowym oraz o 3,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Polacy wolą marchewkę i buraka zamiast ogórka i kalafiora

Więcej

Chudnij, ale nie słabnij!

M-S-M

Kilka słów:

Ile to już było diet i „cudownych” środków odchudzających? Tysiące? I tak naprawdę schudli tylko nieliczni. Pozostali albo doświadczyli „efektu jo-jo”, albo jedynie osłabili swój organizm. Ewentualnie nie doświadczyli niczego szczególnego. Jaki z tego wniosek?

Chudnij, ale nie słabnij!

Więcej

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

M-S-M

Kilka słów:

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

Więcej

Tylko mleko matki zapewnia optymalne odżywienie niemowlęcia. Zaledwie połowa Polek karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia dziecka

M-S-M

Kilka słów:

Odpowiednie odżywianie w ciągu trzech pierwszych lat życia kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość, zapewnia prawidłowy rozwój dziecka i zapobiega wielu chorobom dietozależnym. Jedynym pokarmem, jaki zapewnia optymalne odżywienie malucha, jest mleko matki, które powinno stanowić jedyny sposób żywienia dziecka przez pierwszych sześć miesięcy życia. Z badań Instytutu Matki i Dziecka wynika natomiast, że tylko połowa polskich matek stosuje się do tego zalecenia.

Tylko mleko matki zapewnia optymalne odżywienie niemowlęcia. Zaledwie połowa Polek karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia dziecka

Więcej

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

M-S-M

Kilka słów:

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Bakalie te są źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Mają one również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości

Więcej

4 zdrowe przekąski na plażę lub w góry

M-S-M

Kilka słów:

Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą, sałatka z bobu, pieczony indyk w towarzystwie pomidorków koktajlowych… Wbrew pozorom nie jest to menu ekskluzywnej restauracji. To pomysły na zdrowe wakacyjne przekąski przygotowane przez dietetyków z Fundacji BOŚ.

4 zdrowe przekąski na plażę lub w góry

Więcej

6 zasad zdrowego żywienia podczas wakacji

M-S-M

Kilka słów:

Wakacyjny nadbagaż: 70 tys. kalorii

6 zasad zdrowego żywienia podczas wakacji

Więcej

Tanie i zdrowe gotowanie.

M-S-M

Kilka słów:

Samodzielne przygotowywanie posiłków nadal jest tańsze niż codzienne stołowanie się po restauracjach, ale co najważniejsze może być znacznie zdrowsze niż posiłki przygotowywane masowo. Dlaczego nadal tak wiele osób unika gotowania?

Tanie i zdrowe gotowanie.

Więcej

Strona: 1 2 3 411

Centra i gabinety | Artykuły i Poradniki | Dodaj Klinikę/Centrum/Gabinet | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2012 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.