Artykuły i poradniki Zasady Zdrowego Odżywiania:
Superzdrowy szpinak, niełącznie produktów i inne mity nt. jedzenia
M-S-M
Kilka słów:
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
Dzień polskiej żywności. Propozycja mistrza kuchni: jabłko w roli głównej
M-S-M
Kilka słów:
Z okazji Dnia polskiej żywności, mistrz kuchni Mirek Drewniak zachęca do jedzenia jabłek i udowadnia jak wielki potencjał drzemie w tych owocach. Znudziło Ci się jedzenie surowych jabłek?
Sezonowo znaczy zdrowo – letnie owoce leśne
M-S-M
Kilka słów:
Mają nie tylko doskonały smak, ale również mnóstwo wartości odżywczych! Truskawki, maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym. Lato to doskonały czas, by skosztować ich wszystkich – zachęca Agnieszka Piskała dietetyk i koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci - Ryba wpływa na wszystko!
M-S-M
Kilka słów:
Zapraszamy na warsztaty kulinarne o zdrowym żywieniu dla dzieci, organizowane przez portal ZwalczNude.p. Są to spotkania z animatorem, który, dzięki unikalnym materiałom przygotowanym przez prowadzącą, tworzy nietypowy program akcji edukacyjnej.
Zdrowo w karnawał?
M-S-M
Kilka słów:
Ostatnia sobota karnawału już 1 marca. W 2014 roku trwał on wyjątkowo długo, bo aż 57 dni. O czym powinni pamiętać wszyscy, którzy dopiero planują karnawałowe szaleństwo? Przede wszystkim o tym, że dobrej zabawie powinno towarzyszyć rozsądne spożywanie posiłków. Jak odnaleźć się w gąszczu karnawałowych przysmaków? Podpowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Czy się biega, czy się siedzi - ważne jest to co jesz
M-S-M
Kilka słów:
Chcemy być piękni, młodzi i zdrowi. Zawsze uśmiechnięci i tryskający energią. Rzeczywistość pokazuje często inny obraz nas samych powodując, że lustro najchętniej schowalibyśmy w najdalsze zakątki piwnicy. Przyczyn odwrotnego wyobrażenia naszej osoby warto doszukiwać się w trybie naszego życia i nawykach żywieniowych.
Sprawdź, co jesz!
M-S-M
Kilka słów:
Czy zjadłbyś dwutlenek tytanu, chlorowodorek chininy czy octan cynku? Nie? A jednak robisz to na co dzień! O tych i innych substancjach polepszających żywność możesz dowiedzieć się w Instytucie Chemii Nadużywanej, który z wystawą ponownie rusza w trasę po Polsce i uczy, jak być świadomym konsumentem
Gdzie leży żywieniowa prawda?O 10-ciu najbardziej popularnych mitach żywieniowych - komentarz Nestle
PR
Kilka słów:
Po wakacyjnej dyspensie żywieniowej wiele osób z pewnością będzie chciało wprowadzić w życie zasady zdrowego odżywiania. Jak jednak odnaleźć się w gąszczu coraz to nowych informacji na temat prawidłowo zbilansowanej diety oraz zdrowego komponowania posiłków? O 10-ciu najbardziej popularnych mitach żywieniowych i o tym, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.
Strona: 1