Artykuły i poradniki Zdrowe Odżywianie:
Warsztaty kulinarne o zdrowym żywieniu dla dzieci
M-S-M
Kilka słów:
Fundacja Zwalcz Nudę zaprasza na kolejną serię warsztatów kulinarnych. Co tym razem czeka młodych kucharzy? Warsztaty kulinarne o zdrowym żywieniu. Odporność pochodzi z brzucha – co jeść, by nie chorować.
Jak zgubić zbędne kilogramy?
M-S-M
Kilka słów:
Dieta odchudzająca nie może opierać się na jednej złotej zasadzie, bo nie istnieje dieta cud! Tu potrzebne jest analityczne podejście do tematu, oparte na badaniach i obowiązkowości.
82 proc. rowerzystów twierdzi, że mniej stresuje się pracą
M-S-M
Kilka słów:
- w Europejskim Tygodniu Zrównoważonego Transportu przesiądź się na dwa kółka.
Do szkoły marsz! Czyli wszystko co na temat odżywiania dzieci w wieku szkolnym każdy rodzic wiedzieć powinien
M-S-M
Kilka słów:
Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” radzi rodzicom!
Dzień polskiej żywności. Propozycja mistrza kuchni: jabłko w roli głównej
M-S-M
Kilka słów:
Z okazji Dnia polskiej żywności, mistrz kuchni Mirek Drewniak zachęca do jedzenia jabłek i udowadnia jak wielki potencjał drzemie w tych owocach. Znudziło Ci się jedzenie surowych jabłek?
Dlaczego warto jeść ryby?
M-S-M
Kilka słów:
Ryby są cennym źródłem aminokwasów i białka dla naszego organizmu. Niskokaloryczne i lekkostrawne - jednak zbyt rzadko znajdują się na naszych talerzach. Czas to zmienić.
Sezonowo znaczy zdrowo – letnie owoce leśne
M-S-M
Kilka słów:
Mają nie tylko doskonały smak, ale również mnóstwo wartości odżywczych! Truskawki, maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym. Lato to doskonały czas, by skosztować ich wszystkich – zachęca Agnieszka Piskała dietetyk i koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Recepta na zdaną sesję? Zdrowe odżywianie!
M-S-M
Kilka słów:
Odpowiednio zbilansowana dieta powoduje, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje i rozwija się. Ale nie tylko – dobrze dobrana dieta wpływa również korzystnie na pracę naszego mózgu. Jest to teraz szczególnie ważne dla studentów, którzy zaczynają przygotowania do egzaminacyjnej sesji letniej. Jak się odżywiać, żeby dobrze zdać wszystkie egzaminy? Podpowiada Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji konkursu dla studentów NHW.
Zdrowe i majowe grillowanie
Michalska Małgorzata
Kilka słów:
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się długo wyczekiwany sezon grillowy. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie? Garść inspiracji podsuwa Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Odpoczynek i rekreacja to także profilaktyka!
M-S-M
Kilka słów:
Przed nami święta, które dla niektórych są powodem do spotkań rodzinnych przy suto zastawionym stole w duchu Zmartwychwstałego Chrystusa, a dla innych jest to czas relaksu i odpoczynku od pracy. Jednak właśnie ci pierwsi powinni pamiętać o tym, aby zachować umiar w jedzeniu i piciu, a bardziej skupić się na wypoczynku. Świąteczna profilaktyka przede wszystkim.