Artykuły i poradniki Zdrowe Odżywianie:
Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach
M-S-M
Kilka słów:
Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości
M-S-M
Kilka słów:
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Bakalie te są źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Mają one również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Polska w piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. A może być gorzej
M-S-M
Kilka słów:
Badania niezależnych instytutów i organizacji wciąż biją na alarm – Europa tyje w zastraszającym tempie. W Europejski Dzień Walki z Otyłością, który przypada na 22 maja, Konrad Gaca, specjalista żywieniowy i czołowy ekspert ds. leczenia otyłości w Polsce ostrzega – ta sytuacja będzie się pogarszać, jeśli nie zrozumiemy jak ważna dla naszego zdrowia jest dieta i regularny ruch.
Oskoła – dary lasu na wyciągnięcie ręki
M-S-M
Kilka słów:
Istnieje wiele sposobów, aby poczuć się częścią natury, a wraz z nadejściem wiosny przyroda coraz bardziej zachęca nas do tego piękną pogodą. Majówka nad jeziorem, rodzinne grzybobranie, rowerowa wycieczka do lasu lub górski spacer – jest mnóstwo sposobów, aby przywitać naturę budzącą się do życia w pierwszych promieniach ciepłego słońca. Podczas wiosennych aktywności warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć
PR
Kilka słów:
Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko się rozprzestrzeniają. Nagle konsumenci dowiadują się, że produkty, których bez żadnych negatywnych skutków używali przez dużą część życia, są niekorzystne lub wręcz szkodliwe. Takie historie to nie nowość, ale w dobie cyfrowych mediów coraz trudniej z nimi walczyć. Ostatnią, choć niejedyną, głośną sprawą tego typu była historii Nutelli.
Jak chronić się przed osteoporozą?
PR
Kilka słów:
Ta choroba atakująca kości jest przyczyną bólu oraz licznych problemów z poruszaniem się. Jednym z największych zagrożeń związanych z tą chorobą jest większa podatność na złamania i urazy, dodatkowo choroba obniża jakość życia osób dotkniętych tym problemem.
Rodzicu, zrób drugie śniadanie, które nie wyląduje w koszu
M-S-M
Kilka słów:
Zazwyczaj między godz. 10 a 12 efektywność nauki i pracy spada. Nasz organizm domaga się zastrzyku energii, a daje go drugie śniadanie. Niestety zwykłe kanapki się szybko nudzą i albo są przynoszone do domu, albo lądują w koszu na śmieci. Dawanie dziecku pieniędzy, by sobie coś kupiło, też nie jest dobrym pomysłem.
Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!
M-S-M
Kilka słów:
Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie!
Urlop – sprawdzian dla Twojej wątroby
MP
Kilka słów:
Letni urlop to dla wątroby prawdziwa jazda bez trzymanki! Obiady w przypadkowych lokalach, a pomiędzy większymi posiłkami przekąski w postaci lodów lub chipsów popijanych słodkimi, gazowanymi napojami, mogą zaszkodzić nawet najzdrowszej wątrobie.